Information

REGISTER OPEN!

When:
November 12-13, 2022
Where:
Westin Galleria, Dallas
13340 Dallas Pkwy, Dallas, Texas 75240
Phone: 972-934-9494
Book Your Room
Details:


16 Hours of Optometrist Education that includes Human Trafficking, Opioid, Professional Responsibility/Ethics and Key Topics.


PLUS! Vendors, Show Specials, Industry Updates, and MORE!



2022 REGISTRATION RATES

MEMBER
$200 - Optometrist MEMBER - Not including Professional Responsibility
$300 - Optometrist MEMBER - Including Professional Responsibility

NON-MEMBER
$300 - Optometrist NON-MEMBER - Not including Professional Responsibility
$400 - Optometrist NON-MEMBER - Including Professional Responsibility

$100 - Professional Responsibility ONLY


Registration:
Online Registration
Download Registration Form
Handouts:
See handouts below under Speaker and Course Information as they become available. No wifi or paper course handouts will be furnished on site.
Who can attend:
This meeting is for Optometrists.
Cancellation:
2022 FULL Refund if notified by October 28th. Cancellations between Oct 28th and Nov 4th, a $50 fee will be assessed. Cancellations after Nov 4th are non-refundable.
Rebate:
*Registered optometrists MUST attend ALL specified vendor Branding Sessions on Saturday and Sunday to qualify for $200 REBATE of your registrations fees. Excludes Professional Responsibility Course ONLY.

Events Schedule

May vary slightly

Saturday, November 12th, 2022
Time Event
7:00am — 6:30pm Registration
7:00am — 8:00am Continental Breakfast
7:30am — 8:30am “Vitreous Antioxidants and Vitreous Floaters: Exploring the Links”
John Nolan, PhD
1hr D/T
Sponsored by MacuHealth
8:30am — 9:30am Branding Sessions (No CE credit)
9:30am — 10:00am Visit with Vendors

Sponsored by Avesis and Thea Pharma
10:00am — 11:00am “High Risk Medication Monitoring”
Nick Colatrella, OD, FAAO and Jeffrey Varanelli, OD, FAAO
1hr D/T
11:00am — 12:00pm “How to Take the Recurrent out of Recurrent Corneal Erosion”
Nick Colatrella, OD, FAAO and Jeffrey Varanelli, OD, FAAO
1hr D/T
12:00pm — 1:00pm Visit with Vendors & Box Lunch

Sponsored by J&J Vision, Weave, LKC Technologies
1:00pm — 2:00pm “Advances in the Management of Neurotrophic Keratitis”
Nick Colatrella, OD, FAAO and Jeffrey Varanelli, OD, FAAO
1hr D/T
2:00pm — 2:30pm Visit with Vendors

Sponsored by Avesis and Thea Pharma
2:30pm — 3:30pm “Pharmacology A-Z”
Nick Colatrella, OD, FAAO and Jeffrey Varanelli, OD, FAAO
1hr D/T
3:30pm — 4:30pm “Anterior Segment Jeopardy”
Nick Colatrella, OD, FAAO and Jeffrey Varanelli, OD, FAAO
1hr D/T
4:30pm — 5:30pm “What’s New in Refractive Surgery”
Kyle Sandberg, OD, FAAO
1hr D/T
5:30pm — 6:30pm “Human Trafficking”
Natalie Pirrone, Poiema Foundation
1hr General / Human Trafficking Course
Sunday, November 13th, 2022
Time Event
7:00am — 6:00pm Registration
7:30am — 8:30am Continental Breakfast
7:30am — 8:30am “Diagnosing Glaucoma: The Structure/Function Junction”
Craig Thomas, OD
1hr D/T
Sponsored by Konan and Visionix
8:30am — 9:30am Branding Sessions (No CE credit)
9:30am — 10:00am Visit with Vendors

Sponsored by Luxottica
10:00am — 11:40am “Ocular Emergency and Trauma Grand Rounds”
Carolyn Majcher, OD, FAAO and Komal Patel, OD, FAAO
2hrs D/T
12:00pm — 1:00pm Visit with Vendors & Box Lunch (No CE)

Sponsored by Hanover, Lumenia Vision
1:00pm — 2:40pm “Optical Coherence Tomography Revolutionizing Vitreoretinal Disease”
Carolyn Majcher, OD, FAAO
2hrs D/T
2:40pm — 3:00pm Visit with Vendors

Sponsored by Luxottica
3:00pm — 4:00pm “Boldly Go Where No Man Has Gone Before: Beyond the Posterior Pole”
Carolyn Majcher, OD, FAAO
1hr D/T
4:00pm — 5:00pm “Managing the Risks and Benefits of Pain Management with Opioid Analgesics”
Peter J. Cass, OD
1hr D/T / Opioid
Sponsored by Practice Compliance Solutions
5:00pm — 6:00pm “2022 Professional Responsibility Course”
Kyle Sandberg, OD, FAAO
1hr Ethics

Course and Speaker Information

John Nolan, PhD

John Nolan, PhD

“Vitreous Antioxidants and Vitreous Floaters: Exploring the Links”
Saturday
7:30am - 8:30am

Course Summary:
1hr D/T
This course will demonstrate the link between vitreous antioxidants and vitreous floaters and describe how nutrition can enhance the health of the vitreous and reduce risk of ocular disease, while improving vision-related quality of life.

Sponsored By: MacuHealth

Nick Colatrella, OD, FAAO and Jeffrey Varanelli, OD, FAAO

Nick Colatrella, OD, FAAO and Jeffrey Varanelli, OD, FAAO

“High Risk Medication Monitoring”
Saturday
10:00am - 11:00am

Course Summary:
1hr D/T
Many medications used to treat systemic disease can have harmful effects on the eye. This one-hour course will discuss the various ocular side effects and summarize the ophthalmological implications of those medications listed as “high risk”. We discuss both indications and contraindications, as well as side effects and dosages. Case presentations and live polling will be used to enhance the learning and discussion.

Nick Colatrella, OD, FAAO and Jeffrey Varanelli, OD, FAAO

Nick Colatrella, OD, FAAO and Jeffrey Varanelli, OD, FAAO

“How to Take the Recurrent out of Recurrent Corneal Erosion”
Saturday
11:00am - 12:00pm

Course Summary:
1hr D/T
This one-hour lecture will highlight several distinct cases of recurrent corneal erosion syndrome, each emphasizing separate, yet effective treatment options for each patient. We will discuss various treatment paradigms that may benefit patients that suffer from this condition and present a stepwise approach to handling difficult cases and make recommendations on which treatment to utilize upon presentation.

Nick Colatrella, OD, FAAO and Jeffrey Varanelli, OD, FAAO

Nick Colatrella, OD, FAAO and Jeffrey Varanelli, OD, FAAO

“Advances in the Management of Neurotrophic Keratitis”
Saturday
1:00pm - 2:00pm

Course Summary:
1hr D/T
This one-hour course will review the risk factors and pathophysiology of neurotrophic keratitis. The presenters will review diagnostic techniques, as well as discuss the available treatment options, including autologous serum, amniotic membranes, and the newest and only FDA approved topical biologic, cenegermin-bkbj (Oxervate). Future treatments will also be discussed, which include MMP deactivating contact lenses, and corneal neurotization. Case presentations and live polling will be used to enhance the learning and discussion.

Nick Colatrella, OD, FAAO and Jeffrey Varanelli, OD, FAAO

Nick Colatrella, OD, FAAO and Jeffrey Varanelli, OD, FAAO

“Pharmacology A-Z”
Saturday
2:30pm - 3:30pm

Course Summary:
1hr D/T
This one-hour, interactive lecture encourages the audience to participate with the lecturers. A systematic review of medications from A to Z will highlight medications we routinely encounter in practice or those that have ocular side effects. Indications, contraindications, side effects, and dosages will be discussed.

Nick Colatrella, OD, FAAO and Jeffrey Varanelli, OD, FAAO

Nick Colatrella, OD, FAAO and Jeffrey Varanelli, OD, FAAO

“Anterior Segment Jeopardy”
Saturday
3:30pm - 4:30pm

Course Summary:
1hr D/T
This one-hour lecture will be an interactive, educational presentation based on the popular quiz game show. Participants will be presented with anterior segment disease clues in the form of answers and must phrase their responses in the form of questions. Answers are discussed, and background information is given regarding the correct response.

Kyle Sandberg, OD, FAAO

Kyle Sandberg, OD, FAAO

“What’s New in Refractive Surgery”
Saturday
4:30pm - 5:30pm

Course Summary:
1hr D/T
This 1 hour continuing education course will explore current and emerging refractive surgical technologies. Clinical case presentations will demonstrate which patients are suitable candidates for procedures including LASIK, ICL, Refractive Lens Exchange and Corneal Inlays. The benefits of Dropless Cararact Surgery will also be discussed as well as the ethics of peri-operative co-management relationships.

Natalie Pirrone, Poiema Foundation

Natalie Pirrone, Poiema Foundation

“Human Trafficking”
Saturday
5:30pm - 6:30pm

Course Summary:
1hr General / Human Trafficking Course
This course is approved by the Texas Health and Human Services Commission and completes the requirement all optometrists need to renew their license. This in-person course allows for Q&A opportunities not available when taken online.

Craig Thomas, OD

Craig Thomas, OD

“Diagnosing Glaucoma: The Structure/Function Junction”
Sunday
7:30am - 8:30am

Course Summary:
1hr D/T
You will learn about the diagnosis of open-angle glaucoma. Emphasis is placed on performing evaluations that measure the structure of the retina and optic nerve and the function of the complete visual system.

Sponsored By: Konan and Visionix

Carolyn Majcher, OD, FAAO and Komal Patel, OD, FAAO

Carolyn Majcher, OD, FAAO and Komal Patel, OD, FAAO

“Ocular Emergency and Trauma Grand Rounds”
Sunday
10:00am - 11:40am

Course Summary:
2hrs D/T

Carolyn Majcher, OD, FAAO

Carolyn Majcher, OD, FAAO

“Optical Coherence Tomography Revolutionizing Vitreoretinal Disease”
Sunday
1:00pm - 2:40pm

Course Summary:
2hrs D/T
This course will cover recent advances in OCT technology such as enhanced depth imaging and angiography. Features and clinical applications will be explored for common diseases such as diabetic retinopathy, retinal vein occlusion, and AMD.

Carolyn Majcher, OD, FAAO

Carolyn Majcher, OD, FAAO

“Boldly Go Where No Man Has Gone Before: Beyond the Posterior Pole”
Sunday
3:00pm - 4:00pm

Course Summary:
1hr D/T
Widefield and ultra widefield imaging (color fundus photography, fundus autofluorescence, and OCT both structural & angiography) has improved our ability to detect, accurately diagnosis, and manage peripheral pathology. This course will focus on the clinical utility of peripheral imaging in common retinal pathologies such diabetic retinopathy, retinal vein occlusion, choroidal tumors, retinal breaks, and retinal detachment.

Peter J. Cass, OD

Peter J. Cass, OD

“Managing the Risks and Benefits of Pain Management with Opioid Analgesics”
Sunday
4:00pm - 5:00pm

Course Summary:
1hr D/T / Opioid
This course is required for any optometrists that prescribe opioids. The course will cover the history of opioid analgesic agents, issues with opioid over-use and addiction, the definitions and mechanisms of pain, and assessing patients in pain. You will learn how to create an effective pain management plan including, non-pharmacologic management, non-opioid analgesic management, and management with opioid analgesics.

Sponsored By: Practice Compliance Solutions

Kyle Sandberg, OD, FAAO

Kyle Sandberg, OD, FAAO

“2022 Professional Responsibility Course”
Sunday
5:00pm - 6:00pm

Course Summary:
1hr Ethics
This course reviews important topics for Texas optometrists regarding recent or upcoming changes in laws and/or rules. The course is approved by the Texas Optometry Board and meets the requirements for biannual license renewal in the continuing education category of professional responsibility or ethics.

Branding Sponsors

Supporters